zwarte lekstrepen verf schilderwerk

Omschrijving

Zwarte strepen op het schilderwerk (lekstrepen). 

Oorzaak lekstrepen

Zwarte strepen op het schilderwerk (lekstrepen) worden veroorzaakt door atmosferische vervuiling die met regenwater over het schilderwerk heen spoelt en zich vervolgens aftekent. De lekstrepen komen vooral voor bij verflagen die nog niet volledig zijn door gehard. Hoe verser de verflaag, des te gevoeliger is deze voor lekstrepen!

Deze zwarte strepen zijn vaak te zien op onderdorpels, stapeldorpels en gevelbekleding. Boven deze delen zijn vaak grote glasoppervlakken te vinden die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld metselwerk, geen vuil opnemen. Gebieden met veel luchtvervuiling door drukke wegen en industriële gebieden hebben meer kans op de lekstrepen op het schilderwerk. 

Zwarte strepen op het schilderwerk ontstaan voornamelijk op hoogglanslakken, omdat deze een lage oppervlaktespanning hebben. Regenwater loopt als druppels over het oppervlak. Vaak lopen de druppels bij hoogglanslak samen op een spoor en tekenen zich af als een vuilstreep. De vervuiling dringt de verse poriën binnen en droogt op. 

Waarom komen zwarte strepen bij zijdeglanslakken nauwelijks voor?

Bij halfglans- of zijdeglanslakken is de oppervlaktespanning hoger en spoelt het regenwater als een vlakke film over het oppervlak. Het vuil dat met het regenwater wordt meegevoerd verdeelt zich egaal over het oppervlak, waardoor niet opvalt dat het schilderwerk vervuild is.

Als de verf langzaam droogt, is er meer kans op vervuiling!

Alkydharsverven, ongeacht het merk, zijn gevoelig voor vervuiling omdat ze relatief langzaam uitharden, vooral bij lagere temperaturen. Een dag na het schilderen kan de verf wel droog zijn, maar nog steeds ‘zacht’, waardoor vuil aan en daarmee gevoelig voor vuil dat aan de verffilm kleeft en ‘indroogt’.

Hoe verwijder ik de zwarte lekstrepen op mijn schilderwerk?

Bij lichte vervuiling kan reinigen met leidingwater en een huishoudelijk reinigingsmiddel vaak al voldoende zijn. Bij hardnekkige vervuiling wordt het gebruik van een sterker reinigingsmiddel, zoals ontvetter, aanbevolen. Deze middelen reinigen het oppervlak effectief zonder de verf aan te tasten. Na de behandeling is het belangrijk het schilderwerk grondig af te spoelen met schoon water!. 

Tip: Je kunt de lekstrepen proberen te voorkomen door voor de uitvoering van het schilderwerk ook het omliggende werk en beglazing schoon te maken.

Nieuwsbrief