Waasvorming op het verfoppervlak

Waasvorming

Hoe te herkennen?

Het oogt als een witte, matte waas die zich vormt op het verfoppervlak, wat lijkt op het afpoederen van het verfsysteem.

Oorzaak

De waasvorming treedt vooral op bij hoogglans verfproducten die alkydhars als bindmiddel bevatten. Deze waasvorming wordt na enige tijd zichtbaar na het drogen van het verfsysteem. Onderzoek heeft aangetoond dat bij verven welke met zuurstof drogen, stoffen aan het oppervlak kunnen ontstaan die de witte waas veroorzaken. Het betreft hier een reactie van stoffen uit de lucht, zoals stikstof en zwavelstof die reageren met stoffen in de verf. Gebieden in de buurt van industrie en drukke verkeerswegen hebben hierdoor een grotere kans hebben op de waasvorming. De stof (waas) die op het oppervlak van de verf ontstaat is ammoniumsulfaat.

Bij verfoppervlakken die beregend worden, zal de waasvorming bijna niet voorkomen. Dit komt omdat ammoniumsulfaat water oplosbaar is en met regenwater eenvoudig wegspoelt. Na verloop van tijd kan de ammoniumsulfaat dus oplossen.

Oplossing

De waas (ammoniumsulfaat) is vrij gemakkelijk te verwijderen door het oppoetsen met een doek (droog of vochtig), echter kan na verloop van tijd dezelfde waasvorming weer terugkeren. Het kan dus zijn dat deze stap herhaaldelijk moet worden uitgevoerd om het gebrek volledig te verhelpen. Wanneer de waasvorming zich snel herhaalt, is reinigen met ontvettingsmiddel een optie (na het reinigen nawassen met schoon water).

Het voorkomen van de waasvorming lukt vaak niet. Als het eenmaal optreedt, is het een kwestie van (herhaaldelijk) reinigen.

Matslaan van het verfsysteem

Denk erom dat het gebrek waasvorming niet wordt verward met het ‘matslaan’ van het verfsysteem. Het matslaan van het verfsysteem ontstaat door te schilderen bij ongunstige verwerkingsomstandigheden. Dit gebrek is niet te verhelpen door het reinigen van het oppervlak.

Nieuwsbrief