Ervaringen dichten verbindingen kozijnlijm

Een nieuwe aanpak om open verbindingen af te dichten

door Johan Glorie, Bureau Onderhoud

Enkele vastgoedonderhoudsbedrijven gebruiken sinds vorig jaar in specifieke gevallen de nieuwe kozijnlijm (BRL0819) om open verbindingen af te dichten. Wat zijn hun ervaringen tot nu toe met deze vullende kozijnlijm?

Enkele jaren geleden is een nieuwe kozijnenlijm (BRL0819) geïntroduceerd in de timmerfabrieken om de verlijming van de verbindingen te verbeteren. De oude lijm (PVAc) functioneerde niet naar verwachting en daar ondervinden wij nog dagelijks de problemen van in de vorm van open verbindingen en de schade die dat tot gevolg heeft.

Theorie

Maar zou je deze vullende kozijnlijm in combinatie met een zaagmethode, ook kunnen gebruiken bij het afdichten van de verbindingen in oude kozijnen? Doorgaans worden open verbindingen hersteld met de freesmethode (bolkop) in combinatie met een houtvulmassa.

Het idee was om bij een aantal projecten ervaring op te doen met de nieuwe aanpak van het dichten van de open verbinding. In overleg met Laurentius Wonen is aan de vaste onderhoudspartners gevraagd om de nieuwe herstelmethode toe te passen(1).

Praktijk

Wij vroegen werknemers van twee onderhoudsbedrijven naar hun ervaringen.
Bij Somers Schildersbedrijf & Totaalonderhoud spraken we met de timmerman en met Roy Lanslots (schilder/aankomend teamleider) en bij Lindhout schilders-vastgoedonderhoud kwamen Danny Roks (schilder) en Marco Bos (projectleider) aan het woord.

Welk product is toegepast?

Somers: “Bison Professional TIFA Tixt.”
Lindhout: “Drywood Opti-Joint XP.”
Beide producten zijn verkrijgbaar in een koker, die met een kitpistool kan worden verwerkt.

Waar heeft u de herstelmethode toegepast?

Somers en Lindhout: “Bij alle open verstekken (verbindingen) die een klein beetje open staan. Dus kozijnen, ramen en deuren. Als de naad te wijd open staat (>3 mm), dan stappen wij over op de traditionele herstelmethode; frezen (bolkop) en een pasta.”
Lindhout: “Wij controleren de verbindingen met een voelermaat (0,2 mm). Past de voelermaat in de verbinding, dan wordt deze ingezaagd.”

Hoe heeft u de verbindingen aangepakt?

Somers en Lindhout: “De verbinding wordt ingezaagd (Fein supercut, oscillerende zaag) met als doel de lijmvlakken schoon te zagen. Dit gaat vrij eenvoudig.”
Somers: “Je zet de zaag schuin in, zodat de punt van de zaag eerst in de verbinding gaat. Daarna beweeg je de zaag steeds rechter door de verbinding. De zaag vindt zelf de juiste weg in de verbinding. De verbinding werkt als geleiding.”
Nadat de naad stofvrij is gemaakt, wordt deze volgespoten met de lijmkit. Daarna wordt de lijmkit strak afgewerkt met een plamuurmes of een vochtige vinger.
Na droging wordt de lijmkit geschuurd, gegrond en afgeschilderd.

Somers: “Wij zagen de verbinding dusdanig in dat een naad ontstaat van 5-10 mm diep en 3 mm wijd. Deze ruimte heb je ook nodig om de lijmkit goed in de verbinding te kunnen aanbrengen.”
Lindhout: “Wij zagen de verbinding minder diep in, circa 2 mm diep, en 2 mm wijd.”

Wat zijn de voordelen?

Somers: “Het product droogt snel en kan hierdoor dezelfde dag worden geschuurd en geschilderd. De handeling is eenvoudig en kan door de schilder worden uitgevoerd. Dit betekent dat er geen timmerman aan te pas hoeft te komen. Je maakt veel minder schade met zagen. Met een bolkopfrees wil je nog wel eens uitschieten en wordt er veel meer hout verwijderd.”

Lindhout: “De enorme tijdwinst. Neem bijvoorbeeld een deur met stapeldorpels. Met de zaagmethode ben ik circa 3 minuten bezig, terwijl met de traditionele freesmethode dit 30 minuten duurt. Ook de beslissing om de open verbindingen in een deur stapeldorpels te dichten, wordt nu makkelijker. Bij de freesmethode bestond toch meer de twijfel over het wel of niet dichten van de verbindingen, vanwege het hoge aantal.”

Wat zijn de nadelen?

Somers: “In het begin was het even wennen, omdat het een nieuwe werkwijze is. Als je er een beetje handigheid in hebt, kun je de verbinding strak afwerken. Ik zou zo niet weten wat een nadeel is.”

“Met name de verbindingen van de voordeuren die in het najaar zijn gedicht, staan in het voorjaar grotendeels weer open. Deze verbindingen waren waarschijnlijk te wijd (>3 mm) om te dichten. Dit probleem doet zich niet voor bij de overige gedichte verbindingen in kozijnen, ramen en tuindeuren. Er is altijd wel één reparatie die los komt, maar dat heb je bij elke andere reparatie ook.”

Lindhout: “De lijmkit is plakkerig en voor het strak afwerken zou nog een oplossing kunnen worden bedacht. Bijvoorbeeld door een rubber handschoen te dragen in plaats van met een blote vinger. Nu wordt met een allesreiniger-doekje het plamuurmes en/of vinger schoongemaakt.”

“De overtollige lijmkit dient goed te worden verwijderd, omdat dit tot verfonthechting kan leiden. Een collega van mij heeft dit probleem ondervangen door de verbinding langs de zaagsnede af te plakken. Bij hogere temperaturen wordt de lijmkit dunner en heeft het de neiging om eerder uit te zakken.”

Ga je deze herstelmethode vaker gebruiken?

Somers: “Als het aan mij ligt wel, maar daar beslis ik niet over. Ik zie vooral voordelen. De enige vraag is hoe de lijmkit zich houdt in de tijd?”
Lindhout: “Deze herstelmethode levert ons tijdwinst op en wordt al op verschillende projecten toegepast. Wij hebben er vertrouwen in dat deze herstelmethode werkt, ook op langere termijn. De tijd zal het leren.”

Bron: Eisma’s Schildersblad 6/2017

Johan Glorie is werkzaam bij Bureau Onderhoud, een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van vastgoedbeheer en -onderhoud.

Laurentius Wonen te Breda is in 2016 gestart om het gevelonderhoud te laten uitvoeren door resultaatgericht samen te werken. Caspar de Haan onderhoud & renovatie, Otjensgroep, Somers Schildersbedrijf & Totaalonderhoud en Lindhout schilders-vastgoedonderhoud zijn de vaste onderhoudspartners. Bureau Onderhoud ondersteunt de partijen bij deze veranderende werkwijze door trainingen te verzorgen en de resultaten te toetsen.

BUREAU ONDERHOUD

Anna van Renesseplein 8
1911 KN UITGEEST
0251 36 20 67
www.bureauonderhoud.nl
contact@bureauonderhoud.nl

Copyright – Bureau Onderhoud C.V.