De Glasmeter – Een Innovatief Instrument voor Optimaal Gebruik van Glas in de Bouw

Wat is een glasmeter?

Een glasmeter is een geavanceerd meetinstrument dat wordt gebruikt om verschillende eigenschappen van vlakglas te meten. Door de glasmeter met de achterkant op het glas te zetten en te meten, meet de lasertechnologie van het toestel binnen enkele seconde de glasdikte per glasblad (enkel glas, dubbel glas, triple glas), spouw breedte, glasopbouw, coatings, tussenlagen (veiligheidsfolie en brandwerende gel) en hun positie in slecht één meetproces. Met de gemeten gegevens kan er een U-waarde van het glaspakket in relatie tot spouwbreedte en vulling vastgesteld worden.

Waarom is de glasmeter belangrijk?

Glas is een integraal onderdeel van moderne bouw en heeft een aanzienlijke invloed op de energieprestaties van gebouwen. Het efficiënt gebruik van glas kan het energieverbruik verminderen, de warmte-isolatie verbeteren en het binnenklimaat comfortabeler maken. Bij verduurzamingsprojecten is het daarom van essentieel belang om te achterhalen welke soorten beglazing er momenteel in het gebouw is geplaatst en welk glas het meest geschikt is om terug te plaatsen, voor specifieke toepassingen en details van het bouwdeel. De glasmeter biedt de benodigde gegevens om deze vragen te beantwoorden en helpt bij het maken van een weloverwogen beslissing tijdens het verduurzamingsproces.

Voor wie is de glasmeter?

De glasmeter is van onschatbare waarde voor bouwprofessionals, vastgoedeigenaren en duurzaamheidadviseurs die betrokken zijn bij bouw- en renovatieprojecten. Het stelt hen in staat om de thermische prestaties van verschillende soorten glas te analyseren en te vergelijken, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over het gebruik ervan.

De glasmeter is tevens waardevol voor het uitvoeren van controles op het glas tijdens of na de uitvoering. Bij het correct plaatsen van HR+ glas hoort de coating van het glas zich op positie 3 te bevinden. Helaas merken we in de praktijk soms dat de glascoating op positie 2 is aangebracht, oftewel dat het glaspakket verkeerdom in de sponning is geplaatst. Door de onjuiste plaatsing van het glaspakket verminderd de isolatiewaarde. Door controlemetingen uit te voeren met de glasmeter kunnen foutieve plaatsingen van het glas voorkomen worden.

Conclusie

Samenvattend is de glasmeter een essentieel instrument om weloverwogen beslissingen te nemen bij het selecteren van beglazing voor gevelkozijnen, ramen en deuren. Het levert waardevolle gegevens die bijdragen aan duurzaam bouwen, energiebesparing en het creëren van comfortabele binnenruimtes. Interesse in een glasmeting voor je project? Neem contact met ons op >.

Nieuwsbrief